Badminton van A tot Z

Begrippen, feiten en wetenswaardigheden.

 

Gebruikte afkortingen

HE, DE = Herenenkel, Damesenkel

HD, DD, GD = Herendubbel, Damesdubbel, Gemengddubbel

WK, EK, EJK = Wereldkampioenschappen, Europese Kampioenschappen, Europese Jeugd Kampioenschappen

NK = Nationale Kampioenschappen

AEC = All England Champioships

Opmerking: Bij de beschrijving van badmintonslagen wordt steeds uitgegaan van rechtshandige spelers.

 

ABC Asian Badminton Confederation

Unie van Aziatische Badmintonbonden. Opgericht op 30 Juli 1959 in Kuala Lumpur.

 

AEC All England Championships

Voor het eerst georganiseerd in 1899. Tot 1977 bekend als officieuze wereldkampioenschappen, ook wel het Wimbledon van de badmintonspelers genoemd. Recordtitelhouders: Sir George Thomas, 21 titels (1903-1928), Judy Hashman, 17 titels (1954-1967), Meriel Lucas, 17 titels (1899-1910). Eenmaal slaagde een Nederlandse erin een titel te winnen; dit was Imre Rietveld, die in 1967 samen met de Deense Ulla Strand het damesdubbelspel won.

 

Around the head-slagen

Bovenhandse slagen, die aan de backhand-zijde vanuit het achterveld worden geslagen met de forehand-zijde van het racket. Hierbij wordt het racket over het hoofd naar het raakpunt links van het lichaam gebracht.

Het voordeel boven de backhandslagen is dat men in de meeste gevallen de shuttle veel sneller raakt, en dat men kan blijven zien wat aan de andere kant van het net gebeurt.

 

Backhandclear, -smash, -dropshot

Bovenhandse slagen die meestal geslagen worden als de shuttle het lichaam aan de backhand-zijde reeds gepasseerd is. Kenmerkend is dat bij deze slagen de rug naar de tegenstander gekeerd is.

 

Backhand smah-return

Onderhandse slag aan de linkerzijde van het lichaam, waarmee de smash van de tegenstander wordt teruggespeeld.

 

Badminton

Badminton is al een eeuwenoude sport. In de oude cultuur van Oost-AziŽ en Mexico (de Inca's) werden soortgelijke spelen beoefend. Van oude schilderijen weten we dat ook in Europa al vroeg "pluimbal" werd gespeeld. Algemeen wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton, omdat daar het spel "Poona" werd beoefend. Dit spel werd omstreeks 1870 door de Engelse officieren uit India naar Engeland overgebracht. Op het landgoed Badminton werd het spel intensief gespeeld; zo is de naam ontstaan. Vanuit het vrijetijdsspel ontwikkelde zich de wedstrijdsport. In 1877 verschenen in India de eerste spelregels in boekvorm.

 

Badminton House

Landgoed van de Hertog van Beaufort in het Engelse Gloucestershire, waaraan het badminton zijn naam dankt. In Badminton House zijn vroegere shuttles en rackets bewaard gebleven.

 

Badminton Revue

Officieel orgaan van de NBB, verschijnt zesmaal per jaar.

 

Beusekom, Joke van (23-06-1952)

Succesvolste speelster van Nederland. Veroverde 25 nationale titels. Speelde in de periode 1967-1983 67 maal voor het Nederlandse team. Europees Jeugdkampioen DD in 1969, en zilver medaille DD (met Marjan Luesken) bij WK in 1977.

 

Dab

Bovenhandse slag aan de rechter- en linkerzijde van het lichaam, waarmee de shuttle boven het net snel en hard naar beneden geslagen wordt.

 

Drive

Slag op schouderhoogte, zo ver mogelijk van het lichaam aan de rechter- en linkerzijde van het lichaam, waarbij de shuttle evenwijdig aan de grond hard in het veld van de tegenstander gespeeld wordt.

 

Dutch Junior International

Internationale Jeugdkampioenschappen van Nederland; worden georganiseerd door Duinwijck. Afgezien van de Europese Jeugd Kampioenschappen is dit evenement het sterkste jeugdtoernooi van Europa.

 

Dutch Open

Open kampioenschappen van Nederland; voor het eerst georganiseerd in 1931.

 

EBU

Europese Badminton Unie, opgericht op 24 September 1967 in Frankfurt door o.a. Nederland. Samenwerkingsverband van 31 aangesloten Europese landen. O.a. verantwoordelijk voor de organisatie van het EK, EJK en de Europa Cup.

 

Europa Cup

Toernooi voor nationale clubkampioenen. Mede op initiatief van de Nederlandse Emile ter Metz voor de eerste keer in 1978 georganiseerd.

 

Europese Kampioenschappen

Iedere twee jaar (in de even jaren) georganiseerd door de EBU. Voor het eerst gehouden in 1968. In 1980 in Groningen en in 1994 in Den Bosch georganiseerd door de NBB. Sinds 1972 maken ook landenwedstrijden deel uit van dit toernooi. Een landenwedstrijd bestaat uit: HE, DE, HD, DD en GD. Denemarken en Zweden veroverden de meeste titels.

 

Europese Jeugd Kampioenschappen

Worden om de twee jaar (in de oneven jaren) door de EBU georganiseerd.

 

Flick service

Variatie op de korte service; vanuit een gewone voorbereiding voor de korte service wordt op het laatste moment voor het raken van de shuttle een krachtige polsbeweging gemaakt, waardoor de shuttle niet de verwachte korte baan volgt, maar over de ontvanger heen in het achterste gedeelte van het servicevak wordt gespeeld.

 

Forehand clear

Bovenhandse slag vanuit het achterveld, waarbij de shuttle hoog in het achterveld van de tegenstander geplaatst wordt.

 

Forehand dropshot

Bovenhandse slag vanuit het achterveld, waarbij de shuttle kort achter het net in het veld van de tegenstander geplaatst wordt.

 

Forehand smash

Bovenhandse slag vanuit het achterveld, waarbij de shuttle zo hard en snel mogelijk neerwaarts in het veld van de tegenstander geplaatst wordt.

Forehand smash-return

Onderhandse slag aan de rechterzijde van het lichaam, waarmee de smash van de tegenstander wordt teruggespeeld.

 

Frost, Morten (Denemarken, 04-04-1958)

Beste speler van de jaren tachtig. Negenentwintigvoudig winnaar van Grand Prix-toernooien. Bereikte achtmaal de finale van de AEC; won viermaal. Zilveren medaille bij WK in 1985 en 1987.

 

Grand Prix-ranglijst/Wereldranglijst

Op basis van de Grand Prix-toernooien wordt per seizoen een ranglijst samengesteld. Op basis van prestatie van de afgelopen achttien maanden wordt de wereldranglijst samengesteld.

 

Grip

Het vasthouden van het racket. Ook het handvat van het racket wordt "Grip" genoemd.

 

IBF

Internationale Badminton Federatie, opgericht in 1934 door negen landen, waar onder Nederland. Haar voornaamste taak is de controle van het spel en spelregels, de organisatie van het WK en de publikatie van de wereldranglijst.

 

Inrushen

Snel en hard terugspelen van de shuttle als antwoord op de short service van de tegenstander.

 

Let

Een let mag worden gegeven om het spel te onderbreken. In zo'n geval moet de laatste gespeelde rally worden overgespeeld.

 

Lob

Een slag aan de rechter- of linkerzijde van het lichaam, waarmee de shuttle over het net hoog in het achterveld van de tegenstander gespeeld wordt.

 

Lob service

Onderhandse slag waarmee de shuttle in het spel gebracht wordt.

 

Nationale Kampioenschappen

Worden elk jaar door de NBB georganiseerd. Voor het eerst in 1931. Enkele recordhouders zijn: Rob Ridder (28 titels), Joke van Beusekom (25 titels), Marjan Ridder-Luesken (17 titels), Herman Leidelmeijer (15 titels).

 

Nationale Jeugd Kampioenschappen

Worden elk jaar door de NBB georganiseerd in vier leeftijdscategorieŽn.

 

Nationale Veteranen Kampioenschappen

Worden elk jaar door de NBB georganiseerd in vier leeftijdscategorieŽn

 

NBB

Nederlandse Badminton Bond, opgericht in 1931. Dit overkoepelend orgaan bestaat uit ongeveer 800 lidverenigingen. Elke vereniging behoort tot een van de negen NBB-districten. Binnen deze districten spelen ongeveer 90.000 leden, waarvan zo'n 25 procent jeugdleden. De grootste groep beoefent het badmintonspel recreatief, ongeveer 35 procent speelt competitie op districts - of landelijk niveau.

 

NBB Cup

Elk jaar rond Kerstmis strijden de beste clubteams om deze cup. Voor het eerst georganiseerd in 1990. Een wedstrijd bestaat uit 1 HE, 1 DE en 1 GD.

 

Netdrop

Onderhandse slag aan de rechter- en linkerzijde van het lichaam, waarmee de dropshot of de netdrop van de tegenstander teruggespeeld wordt.

 

OPSTALAN / U.V.O. '80

Een gezellige club in Oisterwijk van ongeveer 100 leden. Deze club bestaat het meeste uit jeugd- en recreatie spelers. Het eerste team gaat dit jaar (1999/2000) voor het eerst 2e klasse district (Noord-Brabant) spelen. U.V.O. '80 betekent: Uit Vrienden Ontstaan in 1980 en wordt gesponsord door OPSTALAN.

 

Pronatie

De beweging in de onderarm waarbij de arm naar binnen wordt gedraaid.

 

Racket

Het racket bestaat uit: een blad (met snaren), Shaft en een grip. Het frame van het racket mag niet langer zijn dan 68cm en niet breder zijn dan 23cm. Het bespannen oppervlak mag niet breder zijn dan 22cm en niet langer zijn dan 28cm.

 

Ridder-Luesken, Marjan (03-05-1953)

In de jaren zeventig de tweede dame achter Van Beusekom. 17 nationale titels, speelde in de periode 1969-186 69 interlands, EJK DD 1969 en zilveren medaille DD (met Joke van Beusekom) WK 1977. In 1976 getrouwd met Rob Ridder.

 

Rob Ridder

Grossier in nationale titels. Behaalde in de periode 1970-1986 maar liefst 9 titels HE, 8 titels HD en 11 titels GD. Beschouwd zijn overwinningen op Svend Pri (Thomas Cup-wedstrijd tegen Denemarken) als zijn beste wedstrijd.

 

Short service dubbelspel

Onderhandse slag, waarmee de shuttle in het spel gebracht wordt. Ook wordt vaak een backhand service gebruikt.

 

Shuttle

De shuttle moet van natuurlijk en/of synthetisch materiaal zijn gemaakt. Ongeacht het materiaal waarvan hij is gemaakt, moeten de vluchteigenschappen van de shuttle in het algemeen gelijk zijn aan die van een shuttle met natuurlijke veertjes en kurken dop die is bedekt met een dun lapje leer. De shuttle moet bestaan uit 16 veertjes en moeten tuusen de 6,4 en 7cm lang zijn. Het gewicht van de shuttle moet liggen tussen de 4,74 en 5,50 gram. Tegenwoordig kan men een snelheid bereiken van ongeveer 300 km/h.

 

Sidek, de broers

Misbun, Razif, Jalani, Rahman eb Rashid Sidek bereikten allen de internationale top. Misbun en Rashid zijn enkelspacialisten, terwijl de andere drie zich voornamelijk met het dubbelspel bezig hielden. Misbun, de oudste, was de uitvinder van de zogenaamde Sidek-service, waarbij eerst de veren en dan de dop geraakt wordt. Door een spelregelwijziging werd deze service later verboden. Met behulp van deze service wisten Janali en Razif in 1982 het HD bij de AEC te winnen.

 

Steek

Onderhandse slag, uitgevoerd vlak onder de netband; door de arm zonder (of met weinig) polsbeweging in horizontale richting te strekken, wordt de shuttle tollend kort achter het net teruggespeeld.

 

Stooping defence

Smash return die voornamelijk door de dame gebruikt wordt in het gemengddubbelspel.

 

Supinatie

De beweging in de onderarm waarbij de arm naar buiten wordt gedraaid.

 

Thomas Cup

Tweejaarlijks toernooi voor herenlandenploegen. In 1939 ingesteld, en in 1948 voor het eerst in MaleisiŽ gehouden.

 

Uber Cup

Tweejaarlijks toernooi voor dameslandenploegen. In het seizoen 1956/1957 voor het eerst georganiseerd.

 

Wereldkampioenschappen

In 1977 (MalmŲ) werden de eerste officiŽle individuele wereldkampioenschappen gehouden. Eerst om de drie jaar, later om de twee jaar.

Bron: Nederlandse Badminton Bond (NBB) & Belgische Badminton Federatie (BBF)