Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan of ook wel Tai Chi, is het langzame, bedachtzame bewegen volgens een voorgeschreven serie vormen, of houdingen, die samen een 'set' vormen. Tai Chi Chuan kan vertaald worden als 'grote ultieme vuist' en het wordt beschouwd als de krachtigste en meest praktische vechtkunst, hoewel de meeste mensen het beoefenen vanwege de gezondheidsbevorderende waarde, en niet als vechtkunst.
Wellicht heeft u er wel eens beelden van gezien, in het echt of op televisie. Beelden uit China, van mensen die massaal op een fabrieksplein, in een park of in de deuropening met hun 'ochtendgymnastiek' bezig zijn.

Volgens de Chinese leer bevordert het regelmatig en toegewijd beoefenen van Tai Chi Chuan het verzamelen en opbouwen van Chi, of levensenergie. Hoe men er ook over denkt, het beoefenen van Tai Chi Chuan is in het algemeen goed voor de gezondheid. De houdingen en bewegingen vergen weinig of geen inspanning, waardoor het voor vrijwel iedereen, van jong tot oud, mogelijk is om Tai Chi Chuan te beoefenen.

Tai Chi kent verschillende stijlen:


Elke stijl kent meerdere scholen, ieder met een eigen benadering van hoe Tai Chi beoefend dient te worden.

Terug naar Herrie's TCC Site.