Knowledge Base Help Center

Categorie├źn
< Alle onderwerpen
Print

Internetsnelheid testen

Inleiding

Regelmatig krijgen wij vragen over hoe snel de internetverbinding van onze klanten nu daadwerkelijk is. Websites zoals Speedtest by OOKLA maken gebruik van uw browser, flashplayer. Daarnaast ben u afhankelijk van server en de capaciteit of load van deze server. Om snelheid goed te testen adviseren wij een iPerf3 test.

Iperf3 is een goede manier van snelheid en maximale bandbreedte testen. Deze testmethode zorgt op simpele wijze ervoor om zoveel mogelijk factoren in uw testdevice uit te sluiten.  IPERF servers laten 1 iperf test tegelijkertijd toe. U bent hierdoor geheel onafhankelijk van traffic of CPU/memoryload op de server.

Stappenplan iPerf3 test installatie

Hieronder vindt u een procedure die hiervoor gebruikt kan worden.

  • Ga naar https://iperf.fr/iperf-download.php
  • Download de nieuwste IPERF3 (stable) versie voor uw Operating System.
  • Vervolgens navigeert u naar uw download folder, en pakt u het iperf3 bestand uit (gecomprimeerde file).
  • Open een DOS command prompt en navigeer naar de folder waar u iPerf heeft uitgepakt.

In onderstaand voorbeeld hebben wij iperf3 uitgepakt op C:\ en navigeren wij vanuit de gebruikersmap naar de folder C:\iperf-3.1.3-win64\. Dit voorbeeld maakt gebruik van WINDOWS.

Wanneer u in de iperf3 folder zit, kunt u IPERF3 starten met het volgende commando’s: Voor download testen: iperf3 -c iperf.weserve.nl -p 5002 -P 30 -4 -R   Voor upload testen: iperf3 -c iperf.weserve.nl -p 5002 -P 30 -4   Nadat u de tests heeft uitgevoerd, kunt u onderaan de tests de resultaten bekijken.

Resultaten interpreteren

Voorbeeld van de laatste regels van het resultaat:

[SUM]   0.00-10.00  sec   939 MBytes   938 Mbits/sec  10432             sender
[SUM]   0.00-10.00  sec   929 MBytes   939 Mbits/sec                  receiver

iperf Done.

In bovenstaand voorbeeld is een snelheid gehaald van 939Mbits/sec. Deze test is uitgevoerd bij een eindklant met een 1.000Mbits/sec abonnement. Dit resultaat is binnen de norm die gehanteerd wordt.

Tips en tricks

  1. Als u eenmaal de test onder de knie hebt, bekijk dan eens het verschil in resultaat als u met een kabel verbonden bent aan de router en via WiFi. U zult zien dat er grote verschillen zijn. Dit kan aan de WiFi dekking liggen, maar ook aan de netwerk kaart in uw computer. Een test doet u dus altijd bekabeld.
  2. Ook leuk: probeer de test eens te doen terwijl u veel andere applicaties aan hebt staan op uw computer. U zult dan zien dat hoe drukker uw computer is, hoe langzamer uw internet verbinding lijkt. Het is dus belangrijk om de test te doen terwijl uw computer in ‘rust’ is.

Heeft u moeite met testen, maar bent u wel benieuwd? Maak dan een afspraak met ons om de test samen te doen. Dit kunnen we door middel van een teamviewer sessie goed op afstand doen. Mail ons voor een afspraak.

Heeft u nog vragen, mail ons op helpdesk@globalxs.nl

Inhoudsopgave